Kristrup Sognegård

Kristrup Sognegård er et Exner-byggeri fra 1992 med en tilbygning tegnet af arkitekt Caspersen fra 2013. Men Kristrup Sognegårds historie går endnu længere tilbage end 1992.

Historien

Kristrup Sogn er vokset en del gennem tiderne blandt andet i takt med de nye boligområder i Romalt og Paderup.

Indtil Sognegården blev bygget i 1992, foregik al konfirmationsforberedelse i præstegården, ligesom en del sogneaftener og møder blev afholdt i konfirmandlokalet i præstegården. Kristrup Forsamlingshus var også ramme for nogle af kirkens arrangementer.

Der var et brændende ønske om en sognegård ved kirken, og i 1983 kom ønsket tættere på opfyldelse, da den firlængede Ørneborggård, der var nabo til kirken, kom på tvangsauktion. Gården blev købt.

I 1985 var sognet vokset så meget, at det gik fra at have en præst til to præster. Flere og flere arrangementer så dagens lys, og det var efterhånden svært at have dem alle i præstegårdens konfirmandstue, og selvom lokalerne på Ørneborggård også blev brugt, var de på ingen måde optimale.

Der var megen snak om, hvordan gården skulle indrettes. En artikekt var på sagen, men han sagde, at det var fuldstændig umuligt at renovere og indrette Ørneborggård. Den blev revet ned - og sognegården skulle bygges.

En arkitektkonkurrence blev udskrevet, og Exner var en klar vinder ud af fire forslag.

Det var dyrt at bygge en sognegård, og alt inventaret skulle der selv skaffes midler til. Kælderafdelingen var heller ikke andet end rå mure, for den var der ikke råd til at gøre færdig.

'Støttekredsen' samlede igennem 1980'erne rigtig store beløb ind til møbler og til indretning af kælderen. Med frivillige hænder blev der holdt sommermarkeder med børnedyreskue og meget andet, lige som frivillige hænder ordnede mure, pudsede vægge og gjorde kælderen klar til alle de børnearrangementer, der idag er i kælderlokalerne.

Sognegården bliver flittigt brugt idag, og i 2013 kom der en tilbygning til. Tilbygningen fungerer bl.a. som kontormiljø.

 

 

Sognegården